
Ciecierzycowe cookie dough
Witaj w drugim odcinku cyklu CZY TAM NAPRAWDĘ JEST CIECIERZYCA :O?

Witaj w drugim odcinku cyklu CZY TAM NAPRAWDĘ JEST CIECIERZYCA :O?

Witaj w pierwszym odcinku cotygodniowego cyklu „czy tam naprawdę jest ciecierzyca?”, w którym przekonasz się, że nie ma takiego dania, do którego nie można dodać ciecierzycy.

To sequel do naszej zupki instant :)

Bo nie ma to jak zacząć dzień od opieczonej na oliwie kromki chleba, unurzanej w talerzu gorącej zupy. Niech pokrzepia nas każdego ranka :)

Polifenole to jedne z naszych ulubionych związków chemicznych - opóźniają procesy starzenia i wspierają regenerację organizmu.

czyli hotteoki - koreańskie drożdżówki z patelni - z bardzo polskim, bo jagodowym nadzieniem i karmelową „kruszonką” z orzechów

Mamy kilka takich obiadów, do których z przyjemnością wracamy każdego lata.

Ilość: 2 porcje

Kopytka cięte nożyczkami? A do tego pasta gochujang? YES PLS!

Jeżeli tak jak my znowu zapomniał_ś o tłustym czwartku lub po prostu lubisz pyszne i słodkie, zrób sobie te pulchniutkie HOTTEOKI, czyli naszą różaną wariację na temat koreańskich, nadziewanych placus...

Wnętrze nieruskie, wokół francuskie. Czy to już kuchnia fusion? xD

Przesuwamy granice przyzwoitości (i weganizmu), bo tym razem przedstawiamy ciecierzycę na słodko w formie "owsianki".

Zima trwa w najlepsze, a mi zamarzyła się pomidorówka z prawdziwego zdarzenia, koniecznie podana z tłuczonymi ziemniakami (!) i najlepiej z jakimś białkowym dodatkiem, żebym mogła ją uznać za pełnopra...

Pierogi, które rozgrzeją twój apetyt, bo polałyśmy je aromatycznym i pikantnym olejem chili!

Ten cieniutki, wspaniale chrupiący, włoski krakers przygotujesz w kilka chwil.

Do tego ciasta mam sentyment, gdyż to pierwsze ciasto jakie upiekłam w swoim życiu.

To prawdopodobnie najszybsze paszteciki, jakie wykonasz w swoim życiu.

Jest biało-czerwona (bo chrzan i buraki) i szarobura (przez pasztet i ogórki kiszone). Wszystko się, mili państwo zgadza xD

Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że to bardzo smaczny, pełen umami pasztet. Zwłaszcza na chlebie w towarzystwie takich ogórków kiszonych.

Ja powiem tak: zamiana różnych rodzajów mięs na różne rodzaje strączków prędzej, czy później musiała się dokonać ;)

Super sprawdzi się do ryżu, kaszy (np. quinoa, kus kus i bulgur) i do wrapa (np. z sosem tzatziki).

To tofu powstało absolutnie przypadkiem, ale na stałe zagości w mojej kuchni. To kolejny przepis z nieoficjalnej serii „obiad w 5 minut, ale na serio w 5 minut, a nie 20 minut prep + 5 minut gotowania...

Halo, baza, dziś jedziemy na Podlasie!

Powstało w mojej lodówce z totalnego roztrzepania (żeby nie powiedzieć zapomnienia), a stał się dodatkiem wręcz niezbędnym, zwłaszcza do takich puszystych ziemniaczków z karmelizowaną cebulką, które j...

Nie dość, że koszt składników na jedną, sycącą porcję to niecałe 10 zeta, to znajduje się w niej 25 g białka.

Pomysłów na śniadanie nigdy dość, a już pomysłów na śniadaniowe pasty kanapkowe to w ogóle.

Sytuacja jest dość prosta, bo magia tego dania zamknięta jest w kilku magicznych składnikach.

Czy to najbardziej klasyczna wersja zapiekanki?

To proste danie sprawdzi się w sam raz jako obiad do pracy (również na zimno).

Oda do lata i oda do Wielkopolski, oda do blendera.

To danie radośnie wkładamy do kategorii najszybszych obiadów w stylu „zblenduj wszystko i wymieszaj z makaronem”. Idealny na lato, idealny do lunchboksa.

Żywiczna słodycz syropu klonowego i balsamiczny zapach oleju sezamowego łączą się tu w kremowym tańcu z pikantnym chili i wyrazistym smakiem wędzonej soli.

Jeśli deser z koroną, to koniecznie czekoladowy. Zjadłam ich dziesiątki, kiedy byłam w gimnazjum...

W zeszłym roku po Internecie krążyła wiralowa pieczona feta z przepisu fińskiej blogerki Jenni Häyrinen, a jako wielka fanka tego sera, nie mogłam przejść obok tego przepisu obojętnie i nie spróbować ...

Sprawdzi się na kanapkach, w towarzystwie słodkich owoców i syropu klonowego, czy ze świeżymi warzywami.

Przed wami roślinna wersja klasycznych tostów francuskich.

Lato już w pełni, więc sezon na orzeźwiające napoje otwieramy wyjątkowym, aromatycznym cold brew, które wykonacie z płatków róży, kwiatów jaśminu, lipy lub lawendy.

Danie, które przyśniło mi się jakoś głęboką zimą, gdy tęsknota do ciepła i słońca nie dawała mi spokoju (who can relate?). Podświadomość podsunęła mi wtedy te smaki, mówi: masz, jedz, jutro wyjdzie sł...

To musiało się wydarzyć - azjatycki sos i makaron ryżowy w końcu spotkały się na jednym talerzu z ogórkami małosolnymi. Cóż to jest za połączenie! Wybitne, drodzy Państwo, wybitne.

Czy wiesz, że szparagi możesz zjeść na surowo? :O

Słońce przypieka, więc to najlepszy moment, by przypomnieć o naszych ulubionych lodach z mrożonego banana, które wykonasz w 10 minut!Uwielbiamy je w wielu smakach i za łatwość przygotowania. Same zale...

…oraz nasz protip, dzięki któremu kotleciki sojowe zmienią się z podeszwy w soczyste, delikatne kąski o przyjemnej teksturze.

Idealnie mokre, o delikatnej konsystencji, które najlepiej smakuje w towarzystwie herbaty earl grey 🌞

Sekretem jest oczywiście sos. Sprawdzi się doskonale do miski ryżu i podsmażonego wędzonego tofu (mniam!), naszych wyśmienitych tofu skwarek (przepis o tutaj) i trzyskładnikowego tofu (i tutaj).

Sezon kapuściany w pełni, więc łapcie pierwszy w tym roku przepis na podanie tego wspaniałego warzywa :)

Zapiekane makaronowe muszle nadziewane aksamitnym serkiem z tofu i nerkowców, otulone cytrusowo-pietruszkowym pesto.

Niezwykle puszysty i delikatny.

Najtańsze, bo składniki na prawie 3 litry kimchi kosztują ok. 20 złotych :O!

Wiadomo, każdy ma swoją wersję sałatki jarzynowej. Wiadomo, każda jest najlepsza.

"Jestem zaskoczona, że wyszło aż tak spoko" - to moje własne słowa, gdy zaczęłam je jeść.