Rosół na fasoli

Rosół na fasoli

Rosół na fasoli

Ja powiem tak: zamiana różnych rodzajów mięs na różne rodzaje strączków prędzej, czy później musiała się dokonać ;)


P.S. 1 Wychodzi pyszny bez sosu sojowego

P.S. 2 Z ugotowanych warzyw przygotujesz ten przepyszny zero waste pasztet.

~Karolina


Ilość: 4 porcja

Tagi:

  • Czas przygotowania: 15 mins
  • Czas gotowania: 55 mins
  • Łącznie: 1 hours 10 mins

Składniki

Instrukcje

Składniki

DO PODGOTOWANIA:

  • 200 g soczewicy (u mnie 1:1 żółta i czerwona)
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 l wody

DO OBSMAŻENIA:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1/2 główki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 1 średniej wielkości seler

JAKIEŚ ZIOŁA, NP.:

  • 1 gałązka rozmarynu (!)
  • 2 gałązki tymianku
  • 2-3 laski selera naciowego (takiego z porcji rosołowej)
  • 3 gałązki pietruszki

ORAZ:

  • garstka suszonych grzybów
  • 2 porcje (czyli z dwóch puszek, ale jak będzie z jednej to nie szkodzi) aquafaby z ciecierzycy lub/i białej fasoli
  • 1,5 łyżeczki soli
  • pieprz

Instrukcje

ZUPA:

  1. Soczewicę umyj. Jeśli lubisz dodawać sobie pracy tak jak ja, namocz ją i grzyby dzień wcześniej (w osobnych naczyniach).
  2. Następnie soczewicę odcedź, wypłucz, zalej 2 l wody, zagotuj i gotuj bez przykrycia 15 minut. Zbierz szumowiny.
  3. Warzywa z sekcji „DO OBSMAŻENIA” umyj, obierz, pokrój na kawałki i przysmaż na patelni, by się nieco zbrązowiły.
  4. Dorzuć je wraz z solą, przyprawami i grzybami (wraz z wodą z namaczania!) do garnka i gotuj do miękkości na małym ogniu, pod przykryciem.
  5. Patelnię po smażeniu zalej odrobiną wody i wodę podgotuj, by skarmelizowane resztki warzyw oderwały się od dna. Wodę dolej do wywaru.
  6. Zioła umyj, dodaj je po ok. 40-50 min. i gotuj jeszcze z 10 minut.
  7. Rosół odcedź porządnie, dodaj aquafabę i przypraw w razie potrzeby. Warzywa zachowaj np. do zero waste pasztetu.

DEKANTACJA:

  1. Jeśli rosół wyszedł mętny, poczekaj, aż drobinki warzyw opadną na dno i przelej go ostrożnie do innego naczynia. Mętną część też zjedz!

PODANIE:

  1. No proste, że z makaronem, pomidorkiem koktajlowym, zieloną pietruszką, sporą dawką pieprzu i porządnym chlustem oliwy! Ale jak komuś życie nie straszne, to i z ziemniakami może zjeść :))
  2. Jeśli chcesz zobaczyć wideo z przygotowań, kliknij tutaj.

Notatki

Soczewicę namaczam wcześniej, żeby łatwiej się ugotowała i była łatwiejsza do strawienia.

Grzyby namaczam dzień wcześniej, żeby „wyszło” z nich więcej smaku do zupy.

Jeśli chcesz jeszcze podkręcić smak rosołu dodaj trochę sosu sojowego i/lub jasnej pasty miso. Nie uważam, żeby było to konieczne, ale SOS SOJOWY WIADOMKA ZAWSZE MOŻNA DODAĆ DO WSZYSTKIEGO :)

Z ziół do wywaru szczególnie polecam rozmaryn, a jak złapiesz gdzieś lubczyk, to dodaj go KONIECZNIE!

Nigdy nie byłam fanką marchewki w rosole, dlatego wybieram super dojrzałego i słodkiego koktajlowego pomidorka, który wyśmienicie komplementuje smak bulionu. Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że robi to lepiej niż nieszczęsna marchewka. NIKT I NIC NIE ZMIENI MOJEGO NA TEN TEMAT ZDANIA 😝

Powrót do blogu

Zostaw komentarz

NaN z -Infinity

Zobacz nasze ebooki i pakiety