Notatki
Soczewicę namaczam wcześniej, żeby łatwiej się ugotowała i była łatwiejsza do strawienia.
Grzyby namaczam dzień wcześniej, żeby „wyszło” z nich więcej smaku do zupy.
Jeśli chcesz jeszcze podkręcić smak rosołu dodaj trochę sosu sojowego i/lub jasnej pasty miso. Nie uważam, żeby było to konieczne, ale SOS SOJOWY WIADOMKA ZAWSZE MOŻNA DODAĆ DO WSZYSTKIEGO :)
Z ziół do wywaru szczególnie polecam rozmaryn, a jak złapiesz gdzieś lubczyk, to dodaj go KONIECZNIE!
Nigdy nie byłam fanką marchewki w rosole, dlatego wybieram super dojrzałego i słodkiego koktajlowego pomidorka, który wyśmienicie komplementuje smak bulionu. Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że robi to lepiej niż nieszczęsna marchewka. NIKT I NIC NIE ZMIENI MOJEGO NA TEN TEMAT ZDANIA 😝