Ciecierzyca w remuladzie
Witaj w pierwszym odcinku cotygodniowego cyklu „czy tam naprawdę jest ciecierzyca?”, w którym przekonasz się, że nie ma takiego dania, do którego nie można dodać ciecierzycy.
Dziś w programie ciecierzycę poznasz w nieco duńskiej, a na pewno pysznej odsłonie, którą ukręcisz w niecałe 5 minut. No chyba, że nie wiesz w której szafce stoją ogórki kiszone, to wtedy na bank dłużej.
Ja najbardziej lubię zjeść taką ciecierzycową pastę na kromce ciemnego, żytniego pieczywa z pomidorem, jakby ktoś pytał 🌞
~K.
Ilość: 1 porcja
Tagi: ciecierzyca, przyprawa curry
- Czas przygotowania: 5 mins
- Czas gotowania: 0 mins
- Łącznie: 5 mins
Składniki
- 100 g ciecierzycy (1/3 puszki)
- 30 g ogórków kiszonych (1 duży)
- 5-6 gałązek koperku (1,5 łyżki siekanego)
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1,5 łyżki majonezu
- 1,5 łyżeczki przyprawy curry, najlepiej Kamis*
- 1/2 łyżeczki słodziwa, np. syropu z agawy
- czarny pieprz
- * jeśli w curry nie ma soli, to jeszcze sól (np. Kala Namak) lub shiro miso lub sos sojowy
Instrukcje
- Ogórki kiszone pokrój w drobną kosteczkę, koperek posiekaj.
- Zmieszaj wszystko i gotowe.
- Dopraw do smaku w razie potrzeby.
- Jedz na chlebie, z chlebem, w chlebie, koniecznie z ulubionym warzywem - najlepszy będzie pomidor.
- Pastę świetnie nabiera się też czipsami :)
- Jeśli chcesz zobaczyć wideo z przygotowań, kliknij tutaj.
Tabela wartości odżywczych
Porcja: 1
Serving Per Recipe: 1 porcja
Amount Per Serving | ||
---|---|---|
Kalorie 200 | ||
% Daily Value* | ||
Tłuszcz 7g | 10% | |
Tłuszcze nasycone 0.7g | 3% | |
Tłuszcze trans g | ||
Sól 75mg | 3% | |
Węglowodany 26.2g | 8% | |
Błonnik pokarmowy 6.3g | 25% | |
Cukry 1.3g | ||
Białko 10.6g |
* Referencyjna wartość spożycia w oparciu o dietę 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie może być wyższe lub niższe, w zależności od Twoich potrzeb:
Notatki
Do pasty możesz dodać:
✸ świeży czosnek
✸ szczypiorek lub świeży estragon (razem z koperkiem)
✸ biały pieprz zamiast czarnego