Notatki
* u nas 1 kapelusz kozaka wielkości dłoni, 1 shiitake i 1 grzyb mun, gdyż akurat takie miałam w szafce
**W mięsnej, wielkanocnej wersji żurku występuje biała kiełbasa. Jej wspomnienie zamknęłam w selekcji przypraw w "posole". Oczywiście nie musisz dawać wszystkich - daj co masz i tak będzie pysznie :)
Z kolei impresja jajka to oczywiście świeżo mielona sól kala namak. Tutaj nie idź na kompromis.
Zamiast sojaja, możesz dać sam hummus. Warto doprawić go solą kala namak, białym pieprzem, płatkami drożdżowymi, kurkumą i słodką papryką.
Do żurku warto dodać kombu dashi z 2-3 listków kombu. BĘDZIE MIAŁ WIĘCEJ UMAMI!
OPIECZONE ZIEMNIACZKI: polecam ugotować je, obtoczyć w oliwie, granulowanej cebuli i czosnku, ostrej wędzonej papryce i soli wędzonej i podpiec w piekarniku.
WEGAŃSKA KIEŁBASKA: najlepiej podsmażyć ją na oliwie w mieszance przypraw (np. słodkiej i ostrej wędzonej papryce)