Znakomity piernik

Znakomity piernik

Znakomity piernik

Ciężki i bardzo wilgotny - czyli dokładnie nie taki, jaki zwykle jadłam w domu ;). Nieco ziemisty od tahini i fascynująco karmelowy dzięki muscovado. Jego orzechowe wnętrze ociepla aromatyczna kompozycja świeżo mielonych, korzennych przypraw. Całość podkreśla głęboki, nieco cierpki smak kakaowo - śliwkowego kremu.

Najlepszy na drugi dzień, schłodzony.

Łatwy w wykonaniu i absolutnie przepyszny.

~ Karolina

Ilość: 12 porcji

Tagi: orzechy, tahini

  • Czas przygotowania: 10 mins
  • Czas gotowania: 50 mins
  • Łącznie: 1 hours 0 mins

Składniki

Instrukcje

Składniki

SUCHE:

  • 100 g mąki kasztanowej
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy

DO MOŹDZIERZA:

  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka nasion kardamonu (bez łupinek)
  • 3-4 ziela angielskie
  • kawałeczek gałki muszkatołowej (objętościowo tyle co ziela)

MOKRE:

  • 100 g nierafinowanego cukru (najlepiej ciemnego muscovado)
  • 200 g roślinnego mleka
  • 80 g tahini
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

NA KREM:

  • 6 suszonych śliwek
  • 3 łyżki kakao
  • woda
  • opcjonalnie: słodzik

Instrukcje

PIERNIK:

  1. Piekarnik nagrzej do 170C w trybie góra-dół.
  2. Zblenduj orzechy i migdały, i wymieszaj ze wszystkimi suchymi składnikami.
  3. Przyprawy utrzyj w moździerzu i również wymieszaj z suchymi składnikami.
  4. Zmieszaj wszystkie mokre składniki.
  5. Przygotuj formę do pieczenia. U nas to silikonowa forma na babkę. Możesz delikatnie natrzeć ją oliwą.
  6. Do mokrych składników dodaj suche i szybko i dokładnie wymieszaj - najlepiej blenderem / mikserem.
  7. Ciasto przełóż do formy. Wierzch wyrównaj szpatułką. Jest dość lepkie i zwarte, więc uzbrój się w cierpliwość!
  8. Piecz 45-50 minut.
  9. Wyciągnij z formy gdy lekko przestygnie.

KREM:

  1. Śliwki zalej minimalną ilością wody i odstaw do namoczenia, najlepiej na noc.
  2. Następnie dodaj kakao i zblenduj całość. Pełnia smaku rozwija się po kilku godzinach, więc warto przygotować go wcześniej.
  3. Podaj obok ciasta lub polej ciasto kremem tuż przed podaniem (UWAGA: krem nie zastyga!).

Notatki

Mąkę kasztanową możesz zastąpić mąką owsianą, orkiszową czy gryczaną.

Do ciasta można dodać 2-3 łyżki mąki ryżowej, żeby bardziej się „ciągnęło” po upieczeniu.

Muscovado ma stosunkowo mało kalorii (jak na cukier), piękny ciemny kolor i niesamowity smak, więc szczególnie go tu polecam, ale możesz zastąpić go dowolnym nierafinowanym cukrem, nawet daktylami (zblenduj je z mokrymi składnikami).

Zamiast mojej mieszanki przypraw (włączając cynamon, imbir i kurkumę) możesz użyć gotowej przyprawy piernikowej (8 - 10 łyżeczek), jednak zawsze polecam te świeżo mielone, gdyż są o wiele bardziej aromatyczne.

Do kremu dodaj np. syrop klonowy, jeśli całość okaże się dla ciebie niewystarczająco słodka.

Powrót do blogu

Zostaw komentarz

NaN z -Infinity

Zobacz nasze ebooki i pakiety