Znakomity piernik
Ciężki i bardzo wilgotny - czyli dokładnie nie taki, jaki zwykle jadłam w domu ;). Nieco ziemisty od tahini i fascynująco karmelowy dzięki muscovado. Jego orzechowe wnętrze ociepla aromatyczna kompozycja świeżo mielonych, korzennych przypraw. Całość podkreśla głęboki, nieco cierpki smak kakaowo - śliwkowego kremu.
Najlepszy na drugi dzień, schłodzony.
Łatwy w wykonaniu i absolutnie przepyszny.
~ Karolina
Ilość: 12 porcji
Tagi: orzechy, tahini
- Czas przygotowania: 10 mins
- Czas gotowania: 50 mins
- Łącznie: 1 hours 0 mins
Składniki
SUCHE:
- 100 g mąki kasztanowej
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
DO MOŹDZIERZA:
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka goździków
- 1 łyżeczka nasion kardamonu (bez łupinek)
- 3-4 ziela angielskie
- kawałeczek gałki muszkatołowej (objętościowo tyle co ziela)
MOKRE:
- 100 g nierafinowanego cukru (najlepiej ciemnego muscovado)
- 200 g roślinnego mleka
- 80 g tahini
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
NA KREM:
- 6 suszonych śliwek
- 3 łyżki kakao
- woda
- opcjonalnie: słodzik
Instrukcje
PIERNIK:
- Piekarnik nagrzej do 170C w trybie góra-dół.
- Zblenduj orzechy i migdały, i wymieszaj ze wszystkimi suchymi składnikami.
- Przyprawy utrzyj w moździerzu i również wymieszaj z suchymi składnikami.
- Zmieszaj wszystkie mokre składniki.
- Przygotuj formę do pieczenia. U nas to silikonowa forma na babkę. Możesz delikatnie natrzeć ją oliwą.
- Do mokrych składników dodaj suche i szybko i dokładnie wymieszaj - najlepiej blenderem / mikserem.
- Ciasto przełóż do formy. Wierzch wyrównaj szpatułką. Jest dość lepkie i zwarte, więc uzbrój się w cierpliwość!
- Piecz 45-50 minut.
- Wyciągnij z formy gdy lekko przestygnie.
KREM:
- Śliwki zalej minimalną ilością wody i odstaw do namoczenia, najlepiej na noc.
- Następnie dodaj kakao i zblenduj całość. Pełnia smaku rozwija się po kilku godzinach, więc warto przygotować go wcześniej.
- Podaj obok ciasta lub polej ciasto kremem tuż przed podaniem (UWAGA: krem nie zastyga!).
Notatki
Mąkę kasztanową możesz zastąpić mąką owsianą, orkiszową czy gryczaną.
Do ciasta można dodać 2-3 łyżki mąki ryżowej, żeby bardziej się „ciągnęło” po upieczeniu.
Muscovado ma stosunkowo mało kalorii (jak na cukier), piękny ciemny kolor i niesamowity smak, więc szczególnie go tu polecam, ale możesz zastąpić go dowolnym nierafinowanym cukrem, nawet daktylami (zblenduj je z mokrymi składnikami).
Zamiast mojej mieszanki przypraw (włączając cynamon, imbir i kurkumę) możesz użyć gotowej przyprawy piernikowej (8 - 10 łyżeczek), jednak zawsze polecam te świeżo mielone, gdyż są o wiele bardziej aromatyczne.
Do kremu dodaj np. syrop klonowy, jeśli całość okaże się dla ciebie niewystarczająco słodka.