Notatki
* np.:
- ubita schłodzona śmietanka kokosowa
- mleczko kokosowe zblendowane z dużą szczyptą gumy ksantanowej
- nasiona chia (najlepiej białe dla koloru) namoczone w roślinnym mleku
Śmietanka kokosowa - biała część mleczka kokosowego o zawartości tłuszczu min. 80%, która wytrąca się po schłodzeniu w lodówce.
Mleczko kokosowe - wstrząśnięta, zmieszana zawartość puszki / kartonu z tymże produktem.
Jeśli chcesz zrobić deser z twardego tofu, pokrój go w mniejsze kawałki, wrzuć do wrzątku i podgotuj tak z 5 minut. Będzie miało lepszą teksturę.
Z gumy ksantanowej nie korzystam zbyt często - w zasadzie tylko w sytuacjach, gdy chcę zrobić „bitą śmietanę” - czy to z aquafaby, czy ze śmietanki kokosowej (ta ze śmietanki wychodzi bez cukru!)
Jest bardzo dobrym stabilizatorem, o właściwościach zbliżonych do żelatyny, przy czym w 100% roślinnym.
Ja używam, ale wiadomo - polecam zrobić sobie samodzielny research, żeby ocenić, czy jest się z nią ok, czy nie