Koreański bowl

Koreański bowl

Koreański bowl

Jedno z moich ulubionych, całorocznych śniadań. Połączenie tofu z blanszowanym szpinakiem, kimchi i pełnoziarnistym ryżem widziałam na wielu koreańskich jedzeniowych profilach, dlatego musiałam koniecznie je przetestować. No i już ze mną zostało :)

~ Karolina


Ilość: 1 porcja

Tagi: tofu, sos sojowy, ryż, kimchi

  • Czas przygotowania: 30 mins
  • Czas gotowania: 0 mins
  • Łącznie: 30 mins

Składniki

Instrukcje

Składniki

  • 50-60 g ryżu (najsmaczeniejszy będzie krótkoziarnisty pełnoziarnisty)
  • duża garść szpinaku (albo nawet dwie)
  • kimchi w dowolnej ilości (tutaj domowe)
  • po 2 łyżki nasion słonecznika i pestek dyni, uprażonych na patelni
  • 3-4 plastry naturalnego tofu
  • trochę szczypiorku lub zielonej cebulki
  • warto: 1/2 awokado
  • pieprz cayenne, gochugaru lub togarashi
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • warto: gomasio, np. z tego przepisu

Instrukcje

  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja dodatkowo zwykle go jeszcze „aktywuję”, czyli namaczam w wodzie przez ok. 10 godzin przed gotowaniem. Dzięki temu szybciej się gotuje i ma więcej przyswajalnych składników odżywczych. Nie polecam moczenia białego ryżu, gdyż się rozgotowuje na papkę.
  2. Zblanszuj szpinak: pokrój go w razie potrzeby - zwłaszcza grube łodyżki), zalej wrzątkiem, odczekaj 40 sekund, odcedź szybko i zalej zimną wodą. Następnie odcedź powtórnie.
  3. Do miski nałóż gorący ryż, tofu (często korzystam ze świeżego, kupowanego na straganie, zdecydowanie super się sprawdza), szpinak, kimchi, awokado, posyp nasionami, przyprawami, polej sosem sojowym i jedz ze smakiem.

Notatki

Magiczne składniki w tym daniu to: pełnoziarnisty ryż, kimchi, szpinak, tofu, prażone nasiona i sos sojowy. Reszta to bajery, bez których danie nadal będzie absolutnie smaczne.

Powrót do blogu

1 komentarz

Cześć, czy polecisz konkretny krótkoziarnisty pełnoziarnisty ryż? Oraz czy tofu jemy tu surowe?

Ida

Zostaw komentarz

NaN z -Infinity

Zobacz nasze ebooki i pakiety