Koreański bowl
Jedno z moich ulubionych, całorocznych śniadań. Połączenie tofu z blanszowanym szpinakiem, kimchi i pełnoziarnistym ryżem widziałam na wielu koreańskich jedzeniowych profilach, dlatego musiałam koniecznie je przetestować. No i już ze mną zostało :)
~ Karolina
Ilość: 1 porcja
Tagi: tofu, sos sojowy, ryż, kimchi
- Czas przygotowania: 30 mins
- Czas gotowania: 0 mins
- Łącznie: 30 mins
Składniki
- 50-60 g ryżu (najsmaczeniejszy będzie krótkoziarnisty pełnoziarnisty)
- duża garść szpinaku (albo nawet dwie)
- kimchi w dowolnej ilości (tutaj domowe)
- po 2 łyżki nasion słonecznika i pestek dyni, uprażonych na patelni
- 3-4 plastry naturalnego tofu
- trochę szczypiorku lub zielonej cebulki
- warto: 1/2 awokado
- pieprz cayenne, gochugaru lub togarashi
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- warto: gomasio, np. z tego przepisu
Instrukcje
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja dodatkowo zwykle go jeszcze „aktywuję”, czyli namaczam w wodzie przez ok. 10 godzin przed gotowaniem. Dzięki temu szybciej się gotuje i ma więcej przyswajalnych składników odżywczych. Nie polecam moczenia białego ryżu, gdyż się rozgotowuje na papkę.
- Zblanszuj szpinak: pokrój go w razie potrzeby - zwłaszcza grube łodyżki), zalej wrzątkiem, odczekaj 40 sekund, odcedź szybko i zalej zimną wodą. Następnie odcedź powtórnie.
- Do miski nałóż gorący ryż, tofu (często korzystam ze świeżego, kupowanego na straganie, zdecydowanie super się sprawdza), szpinak, kimchi, awokado, posyp nasionami, przyprawami, polej sosem sojowym i jedz ze smakiem.
Notatki
Magiczne składniki w tym daniu to: pełnoziarnisty ryż, kimchi, szpinak, tofu, prażone nasiona i sos sojowy. Reszta to bajery, bez których danie nadal będzie absolutnie smaczne.
1 komentarz
Cześć, czy polecisz konkretny krótkoziarnisty pełnoziarnisty ryż? Oraz czy tofu jemy tu surowe?