Kluski śląskie na słodko
Sytuacja jest dość prosta, bo magia tego dania zamknięta jest w kilku magicznych składnikach.
Jestem przekonana, że kto raz połączy ze sobą olej sezamowy z syropem klonowym, płatkami wędzonej soli i ostrej papryki, nie będzie już tym samym człowiekiem, gdyż stanie się człowiekiem UBOGACONYM. Ubogaconym tym NIE-a-jednak-ZIEMSKIM smakiem.
~K.
Ilość: 1 porcje
Tagi: kluski śląskie, syrop klonowy, na słodko
- Czas przygotowania: 10 mins
- Czas gotowania: 0 mins
- Łącznie: 10 mins
Składniki
BAZA:
- kluski śląskie- tak co najmniej z 6 sztuk z tego przepisu
- neutralny olej do smażenia
MAGICZNE SKŁADNIKI:
- 1-2 łyżki syropu klonowego*
- 1/2 - 1 łyżeczka oleju sezamowego**
- duża szczypta płatków soli, najlepiej wędzonej
- trochę płatków chili - peperoncino lub chipotle
DODATKOWE BAJERY:
- garść owoców sezonowych, ja zdecydowałam się na porzeczki
- garść prażonych na suchej patelni orzechów - wybrałam laskowe, ale nie ma tu złych wyborów
- 1 łyżeczka łamanych ziarenek kakao, podpieczonych na patelni
- odrobina świeżych ziół - zdecydowałam się na miętę, ale super będzie też np. tymianek lub bazylia
Instrukcje
- Kluski usmaż na rumiano, przełóż na talerz, udekoruj dodatkami. Smacznego :))
- Jeśli chcesz zobaczyć wideo z przygotowań, kliknij tutaj.
Notatki
* lub innego słodzika, ale ten uważam tutaj za najlepszy
** jeśli masz w okolicy sklep z ukraińską żywnością spróbuj koniecznie oleju z prażonych nasion słonecznika