Notatki
* lub 1-1,5 łyżeczki JADALNYCH płatków róży albo garstka kwiatów lipy albo 1/3 łyżeczki JADALNYCH kwiatów lawendy
UWAGA:
Do przygotowania naparu wykorzystaj JADALNE kwiaty. W Internecie znajdziesz mnóstwo opcji - wybierz te, które są jednoznacznie opisane jako SPOŻYWCZE. Absolutnie nie używaj innych!
Napar potraktuj jako małą przyjemność, którą sprawisz sobie od czasu do czasu. Napar pity tzw. "litrami" może skończyć się bólem brzucha lub bólem głowy (mówię z doświadczenia xD).
Jeśli łatwo się uczulasz, napar z jaśminu i róży polecam zagotować podobnie jak napar z lawendy.
Według mnie do naparów najlepiej pasuje niesłodzone mleko owsiane, gdyż nie konkuruje ze smakiem kwiatów. Jestem też fanką naparów z jednego składnika (np. tylko z róży, a nie np. z róży z jaśminem) - kwiat otrzymuje dzięki temu odpowiednią ilość przestrzeni, by mógł na języku zagrać cały cudowny spektakl.
Nie polecam naparu z kwiatów pomarańczy - ten jest niestety nieprzyjemnie gorzki.