
ILE? 2 porcje | 20 minut
SKŁADNIKI
・5 ziarenek kardamonu
・5 goździków
・1/2 laska cynamonu
・1 - 2 daktyle
・2 torebki czarnej herbaty (lub 4 łyżeczki Hojicha)
・1 szklanka wody
・szczypta imbiru
・szczypta cynamonu
・3 - 4 ziarenka pieprzu (tu biały)
・1 łyżka masła orzechowego
・1/2 - 3/4 szklanki roślinnego mleka typu barista (u nas owsiane)
PRZYGOTOWANIE
Kardamon, goździki, laskę cynamonu i daktyle zalej wodą, zagotuj i gotuj pod przykryciem na małej mocy palnika przez 10 minut.
Następnie wyłącz palnik, wrzuć herbatę i zaparz zgodnie z instrukcją na opakowaniu w wywarze.
Powstały chai odcedź z przypraw (zostaw do zblendowania jedynie daktyle), dodaj szczyptę cynamonu, imbiru, masło orzechowe, połowę mleka i zblenduj na gładko. Całość podgrzej, w razie potrzeby. Chai powinien być naprawdę ciepły.
Drugą połowę mleka przelej do wysokiego naczynia i ubij blenderem z trzepaczką.
Do dwóch kubków rozlej chai, mleko i mleczną piankę.
Posyp pieprzem i pij ze smakiem.
TIPS
・masło orzechowe dodaje naszemu latte kremowości, ale chai sprawdzi się również bez niego