świąteczna BOMBONIERKA 0
świąteczna BOMBONIERKA

Pełne smaku, pełne wartości odżywczych. Pozbawione sztucznych dodatków i konserwantów. Smakują jak słodycze z dawnych lat.

 


ILE?  20 - 30 sztuk | 30 minut do godziny


SKŁADNIKI

・10 - 15 daktyli (świeże lub suszone; u nas suszone)
・10 - 15 suszonych śliwek kalifornijskich (lub innych miękkich)
・1 lub 2 tabliczki gorzkiej czekolady (najlepiej 100%), rozpuszczonej w kąpieli wodnej
・10 - 15 migdałów
・10 - 15 orzechów laskowych

・pomocne będą: papier do pieczenia, wykałaczki

PRZYGOTOWANIE

Migdały i orzechy laskowe podpiecz na patelni. Najlepiej osobno, gdyż w różnym czasie osiągają idealną podpieczoność.
Powinny być nieco rumiane i zmienić nieco smak na hmmm… pieczony ;)
Następnie przejdź do nadziewania owoców - zwykle są już nacięte, gdyż w suchej postaci nie mają pestek, więc wykorzystaj je do nadziewania. W razie potrzeby nacięcie pogłęb nożem.
Do daktyli polecamy migdały, do śliwek orzechy laskowe. Nadziane owoce “zamknij”, żeby nacięcie stało się niewidoczne.
Tak przygotowane owoce możesz nadziać na wykałaczki, żeby ułatwić sobie oblewanie ich / zanurzanie w czekoladzie.
Następnie układaj je na papierze do pieczenia (lub kratce, żeby nadmiar czekolady spłynął).
Gotowe czekoladki włóż do lodówki (koniecznie na papierze do pieczenia!), by stężały. Tam też je przechowuj.

TIPS
・pyszną kombinacją są również suszone w słońcu morele nadziewane podpieczonymi migdałami w białej czekoladzie
・daktyle są bardzo słodkie, dlatego zachęcamy do wyboru czekolady min. 90%, a najlepiej 100%

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl