chrupiący KARPŁAŻAN 0
KARPŁAŻAN

Prezentujemy roślinną wersję tego świątecznego dania, która nie tylko nie stanie Ci ością w gardle, ale też nie smakuje jak błoto z dna stawu ;)

 


ILE? 5 - 8 porcji / do godziny

 

SKŁADNIKI

NIEJAJKO:
・4 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
・4 łyżki mąki z ciecierzycy
・4 łyżki mąki z tapioki
・ok. 20 łyżek wody
・1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
・2/3 łyżeczki pieprzu (tutaj biały)
・1 liść nori, podpieczony delikatnie na patelni i porwany na małe kawałeczki
・1/4 łyżeczki soli, najlepiej Kala Namak

KARPŁAŻAN:
・1 bakłażan
・trochę soli
・niejajko (z przepisu)
・panko (zamiennie bułka tarta; w wersji bezglutenowej można użyć np. mielonych orzechów włoskich lub mielone ziarno słonecznika)
・opcjonalnie, ale warto: płatki drożdżowe
・olej do smażenia (tu: rafinowany ryżowy)

PRZYGOTOWANIE

NIEJAJKO:
Zmieszaj siemię lniane, mąkę i wodę. Odczekaj 20 minut, po czym dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Dodaj więcej wody lub mąki, jeśli niejajko wyszło zbyt gęste / za rzadkie.

KARPŁAŻAN:
Bakłażana pokrój pod skosem na cienkie plastry o grubości ok. 1 cm, po czym wytnij ze środka plastrów fragment, by wyglądały jak karpiowe dzwonka. Posól je z dwóch stron i odstaw na 15 - 20 minut, by puściły wodę.
Następnie osusz je, zamocz najpierw w niejajku, a potem dokładnie obtocz w panko.
UWAGA: Jeśli Karpłażana planujesz piec w piekarniku, do panko dodaj 1 - 2 łyżki oleju do smażenia i wymieszaj dokładnie, by równomiernie pokryło się tłuszczem.
Jeśli jesteś fanem płatków drożdżowych, dodaj je teraz do panko. W dowolnych proporcjach, tu nie ma złych wyborów.
・Smaż na patelni na gorącym tłuszczu lub
・Piecz w piekarniku nagrzanym do 200C w trybie termoobiegu przez ok. 20 - 25 minut, na pergaminie. Po 10 - 15 minutach przewróć Karpłażany na drugą stronę, by stały się dwustronnie rumiane. Pod koniec pieczenia sprawdź widelcem, czy Karpłażany są miękkie w środku (niedorobiony bakłażan jest krótko mówiąc ohydny, więc naprawdę się upewnij).

Gdyby niepokojąco się brązowiły, a wciąż miały twardy miąższ, przykryj je arkuszem pergaminu i wyłącz termoobieg, i tak dopiekaj do miękkości.

Karpłażany podawaj gorące, z cytrynką.

TIPS

・do panierki możesz dodać pieprz ziołowy, czy przyprawę do ryb - co tylko Ci w duszy gra
・jeśli brakuje ci w tym daniu ości, bakłażanowe dzwonka poprzebijaj wykałaczkami :)

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl