epicka KROMKA Z SZYMKĄ 0
KROMKA Z SZYMKĄ

To kanapka na duży głód. Taka, która zdecydowanie łamie mity, że roślinnym jedzeniem nie da się najeść :D

 


ILE? 2 - 3 porcje, w zależności kto ile zje / 15 minut

 

SKŁADNIKI:

PODSTAWOWE:
・4 solidne łyżki wegańskiego majonezu
・1 - 2 łyżki tartego chrzanu (można dać więcej jak się lubi ostrzejsze)
・1/2 -1 łyżeczki jasnej pasty miso
・1 kropla słodzika (tu syrop z agawy)
・1 kostka tempehu (tu wędzony)
・pieprz
・chleb, najlepiej w kwadratowym kształcie, bo od razu robi się z tego comfortfood
・odrobina oliwy

DODATKI:
・pieczony burak (lub tarte pieczone buraczki / sałatka z buraków), blanszowany szpinak

 

PRZYGOTOWANIE:

Sekretem tego niezwykle nieskomplikowanego przepisu jest pokroić tempeh na jak najcieńsze plasterki. Potem idzie już z górki.
Majonez wymieszaj z chrzanem, miso i słodzikiem. Dodaj więce miso, chrzanu wg upodobań.
Następnie do sosu wkładaj pojedynczo plasterki tempehu. Sos musi oblepić plasterki z dwóch stron. Dzięki temu jedząc tempeh nie będziesz mieć poczucia, że jesz suchą podeszwę, która stanie ci na wieki w gardle.
Chleb posmaruj delikatnie oliwą. Najlepiej pędzelkiem, jest najbardziej efektywny. Stostuj go na rozgrzanej patelni.
Następnie złóż kanapkę - nałóż solidną porcję tempehu w sosie, ulubione dodatki, oprósz pieprzem i jedz, póki ciepłe.
Smacznego!

TIPS:
・tempeh najlepiej wyciągnąć kilka godzin wcześniej z lodówki lub pokrojony na plasterki podgrzać na suchej patelni, żeby kanapka nie była za zimna
・podgrzać warto również buraka, jeśli zdecydował_ś się na ten zestaw
・jeśli chcesz aby twoja kanapka była epicka na 110%, już gotową przebij wykałaczką z nadzianą oliwką.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl