wyśmienity PIERNIK 0
WYŚMIENITY PIERNIK

Ciężki i bardzo wilgotny. Nieco ziemisty od tahini i fascynująco karmelowy dzięki muscovado. Jego orzechowo - kasztanowe wnętrze ociepla aromatyczna kompozycja świeżo mielonych, korzennych przypraw. Całość podkreśla głęboki, nieco cierpki smak kakaowo - śliwkowego kremu.

Najlepszy na drugi dzień, schłodzony. GF, grain free. Łatwy w wykonaniu.

 


ILE? 60 minut | 10-12 porcji

SKŁADNIKI:

SUCHE:
・100 g mąki kasztanowej
・100 g orzechów włoskich
・100 g migdałów
・2 łyżeczki proszku do pieczenia
・1 łyżka kakao
・2 łyżeczki cynamonu
・2 łyżeczki imbiru w proszku
・1 łyżeczka kurkumy

DO MOŹDZIERZA:
・1/2 łyżeczki soli
・1 łyżeczka goździków
・1 łyżeczka nasion kardamonu (bez łupinek)
・3-4 ziela angielskie
・kawałeczek gałki muszkatołowej (objętościowo tyle co ziela)

MOKRE:
・100 g nierafinowanego cukru (najlepiej ciemnego muscovado)
・200 g roślinnego mleka (tu owsiane, w wersji grain free daj migdałowe)
・80 g tahini
・1 łyżeczka octu jabłkowego

KREM:
・6 suszonych śliwek
・3 łyżki kakao
・woda

INNE:
・silikonowa forma na babkę (zamiennie dłuższa keksówka wyłożona papierem do pieczenia)

 

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzej do 170C w trybie góra-dół.
Zblenduj orzechy i migdały, i wymieszaj ze wszystkimi suchymi składnikami.
Przyprawy utrzyj w moździerzu i również wymieszaj z suchymi składnikami.
Zmieszaj wszystkie mokre składniki.
Przygotuj formę do pieczenia. U nas to silikonowa forma na babkę. Możesz delikatnie natrzeć ją oliwą.
Do mokrych składników dodaj suche i szybko i dokładnie wymieszaj - najlepiej blenderem / mikserem.
Ciasto przełóż do formy. Wierzch wyrównaj szpatułką. Jest dość lepkie i zwarte, więc bądż cierpliw_.
Piecz 45-50 minut.
Wyciągnij z formy gdy lekko przestygnie.

KREM:
Śliwki zalej minimalną ilością wody i odstaw do namoczenia, najlepiej na noc. Następnie dodaj kakao i zblenduj całość. Pełnia smaku rozwija się po kilku godzinach, więc warto przygotować go wcześniej. Podaj obok ciasta lub polej ciasto kremem tuż przed podaniem (uwaga: nie zastyga).

 

TIPS:

・mąkę kasztanową możesz zastąpić mąką owsianą, orkiszową czy gryczaną
・do ciasta można dodać 2-3 łyżki mąki ryżowej, żeby bardziej się „ciągnęło” po upieczeniu
・muscovado ma stosunkowo mało kalorii (jak na cukier), piękny ciemny kolor i niesamowity smak, więc szczególnie go tu polecamy, ale możesz zastąpić go dowolnym nierafinowanym cukrem
・zamiast naszej mieszanki przypraw (włączając cynamon, imbir i kurkumę) możesz użyć gotowej przyprawy piernikowej (8 - 10 łyżeczek), jednak zawsze polecamy te świeżo mielone, gdyż są o wiele bardziej aromatyczne
・do kremu dodaj np. syrop klonowy, jeśli całość okaże się dla ciebie niewystarczająco słodka

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl