doskonały ŚLEDZIKŁAŻAN w śmietanie 0
ŚLEDZIKŁAŻAN W ŚMIETANIE

Kochaliście śledzie w śmietanie? Jeśli tak, to zakochacie się w roślinnej wersji tego świąteczno - noworocznego klasyka!
Jeśli nie - szykujcie się po prostu na pyszną oldschoolową sałatkę!
PS. Zróbcie zapas składników na drugą porcję, może być potrzebny ;)

 


ILE? 4 porcje | czynne 20 min (pasywne 1h + 8h)

 

SKŁADNIKI:

・1 bakłażan
・1 duże słodkie jabłko, najlepiej z b. czerwoną skórką
・1 czerwona cebula, trochę mniejsza od jabłka
・2 solidne łyżki wegańskiego majonezu
・3 solidne łyżki wegańskiego jogurtu (tu sojowy)
・1 łyżeczka octu jabłkowego
・1 łyżeczka musztardy z ziarenkami gorczycy
・koniecznie: 1 arkusz nori
・warto: 1/3 - 1/2 łyżeczki jasnego miso (więcej umami)

PRZYPRAWY:
・3/4 łyżeczki soli
・1 listek laurowy
・1 goździk
・2 duże ziarenka ziela angielskiego
・20 ziarenek białego pieprzu (lub innego)

 

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzej do 200C.
Bakłażana umyj, odetnij mu czapeczkę i nakłuj widelcem w kilku miejscach. Włóż do piekarnika, najlepiej na papierze do pieczenia i piecz do miękkości (około godziny). Następnie ostudź go, obierz (palcami) ze skórki i pokrój na kawałki wielkości śledziowych kąsków. Kawałki bakłażana możesz delikatnie oprószyć solą i odstawić na 10-15 minut, by bardziej przypominały solonego śledzia.

Cebulę pokrój w cienkie piórka, a przyprawy zmiel w młynku lub utłucz w moździerzu. Następnie wymieszaj je z cebulą i odczekaj 10-15 minut, aż cebula puści sok. Dodaj bakłażana, starte na tarce o grubych oczkach (nieobrane ze skórki!) jabłko, majonez, jogurt, musztardę, ocet i porwany na drobne kawałeczki arkusz nori i wymieszaj dokładnie.
ŚLEDZIKŁAŻAN najlepiej smakuje na drugi dzień, schłodzony w lodówce. Bakłażan robi się też wtedy bardziej zwarty.
Podawaj z ciemnym pieczywem, w towarzystwie ulubionych dodatków.

 

TIPS:

Aby ten posiłek był pełnowartościowy i pełniej oddał rybne wartości odżywcze dodaj:
・białko: podziabaną widelcem ciecierzycę (1/2 puszki)
・kwasy omega 3-6-9: miks posiekanych orzechów laskowych i włoskich (najlepiej namoczonych w wodzie przez 12 godzin) / zimnotłoczony olej lniany* lub świeżo mielone siemię lniane*
・do orzechów świetnie pasuje tu owoc granatu 🌝
・zamiast zastawu naszych przypraw możesz dodać niepełną łyżeczkę dowolnych korzennych (nawet i gotowej mieszanki do piernika, jeśli lubisz cynamon)

* tuż przed podaniem, gdyż produkty lniane szybko się utleniają

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl