PRĘDKIE, WARZYWNE I PYSZNE 0
PRĘDKIE WARZYWNE I PYSZNE

 

ILE? 2 porcje, ok. 15 min

 

SKŁADNIKI

BAZA
・cukinia
・papryka
・2 porcje ulubionego ryżu
・olej do smażenia (u nas ryżowy)

SOS
・1 łyżka mąki ziemniaczanej
・1 łyżka srirachy
・2 łyżki słodzika (np. cukru kokosowego)
・2 łyżki sosu sojowego
・odrobina wody

DO PODANIA
・szczypiorek

OPCJONALNIE
・sezam
・gochugaru
・ulubiona kiszonka, np. kimchi


INSTRUKCJE

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. My w tym przepisie uwielbiamy ryż do sushi, z zalewą do sushi. Sushi, sushi.

Cukinię i paprykę umyj, paprykę oczyść z gniazda, nasion i białych błonek. Na patelni (np. grillowej) rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć na nią pokrojone warzywa. Podsmaż/podgrilluj do ulubionego momentu. U nas jest to moment jeszcze chrupki, ale już trochę miękki.

Wszystkie składniki na sos wymieszaj i zalej gotowym sosem warzywa. Smaż mieszając, aż sos dokładnie wszystko oblepi.

Warzywa ułóż na ryżu, posyp sezamem, szczypiorkiem i wybranymi przyprawami (u nas gochugaru oraz togarashi). U nas jako side wjechało jeszcze „Tofu zmnieniające życie" od @jadlonomia.

Zjadaj ze zmakiem i ciesz się, bo jesteś zdrow_ i dbasz o swoje kubki smakowe.

Smacznego!

 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl