
ILE? 2 porcje, ok. 15 min
SKŁADNIKI
BAZA
・cukinia
・papryka
・2 porcje ulubionego ryżu
・olej do smażenia (u nas ryżowy)
SOS
・1 łyżka mąki ziemniaczanej
・1 łyżka srirachy
・2 łyżki słodzika (np. cukru kokosowego)
・2 łyżki sosu sojowego
・odrobina wody
DO PODANIA
・szczypiorek
OPCJONALNIE
・sezam
・gochugaru
・ulubiona kiszonka, np. kimchi
INSTRUKCJE
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. My w tym przepisie uwielbiamy ryż do sushi, z zalewą do sushi. Sushi, sushi.
Cukinię i paprykę umyj, paprykę oczyść z gniazda, nasion i białych błonek. Na patelni (np. grillowej) rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć na nią pokrojone warzywa. Podsmaż/podgrilluj do ulubionego momentu. U nas jest to moment jeszcze chrupki, ale już trochę miękki.
Wszystkie składniki na sos wymieszaj i zalej gotowym sosem warzywa. Smaż mieszając, aż sos dokładnie wszystko oblepi.
Warzywa ułóż na ryżu, posyp sezamem, szczypiorkiem i wybranymi przyprawami (u nas gochugaru oraz togarashi). U nas jako side wjechało jeszcze „Tofu zmnieniające życie" od @jadlonomia.
Zjadaj ze zmakiem i ciesz się, bo jesteś zdrow_ i dbasz o swoje kubki smakowe.
Smacznego!