jednoskładnikowe, białkowe, GF, wytrawne naleśniki 0
jednoskładnikowe, białkowe, GF, wytrawne naleśniki

SKŁADNIKI

 CIASTO:

• 180 g suchej, przepłukanej w wodzie czerwonej soczewicy
• 400-450 ml wody
• szczypta soli

 SOS:

• 1 mały niesłodzony jogurt kokosowy
• sok z 1/4 cytryny
• 1 łyżka syropu klonowego
• 1/4 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala

 

NADZIENIE:

• świeży szpinak
• 1 kostka tofu, pokrojona w kostkę.
• 2 ząbki czosnku, posiekane
• 2 łyżki octu ryżowego lub 1 łyżka octu jabłkowego
• 2 łyżki wody
• 1 łyżka syropu klonowego
• 2 łyżeczki oleju do smażenia
• 2 średnie pomidory
• sól, czarny pieprz
• dowolne, świeże zioła - kolendra, pietruszka

 

INSTRUKCJE

Soczewicę zalej wodą. Możesz odczekać 1h-4h, żeby była miękka, ale nie musisz, jeśli masz dobry blender. Przelej wszytko do kielicha blendera, dodaj soli i blenduj na wysokich obrotach na gładką masę.

Rozgrzej odrobinę oleju na patelni i wylej ciasto na jeden grubszy naleśnik, możesz rozsmarować ciasto szpatułką (jeśli masz dobrą patelnię nie potrzebujesz rozgrzewać tłuszczu!). Smaż naleśniki przez 2 z każdej strony na średnim ogniu lub do momentu, aż będą suche i będą łatwo odchodzić od patelni.

W dowolnym naczyniu mieszasz składniki na sos.

Na rozgrzaną patelnię wlej 1/2 oleju, dodaj czosnek. Po 20 sekundach dodaj szpinak - smaż, mieszając, do momentu aż tylko zmięknie. Posól, popieprz i odstaw do naczynia. Rozgrzej resztę oleju, dodaj pokrojone tofu i smaż przez 4 minuty, często obracając. Zalej octem, wodą i syropem na ostatnie 30 sekund i zdejmij z ognia. Posól i popieprz.

Nabij swój piękny naleśnik tofu, szpinakiem, pokrojonym pomidorem, ziołami i podawaj z sosem.


TIPS

nie rozprowadzaj ciasta przechylając patelnię - może się rozerwać.
Nadzienie z tofu i szpinaku to tylko nasza sugestia, można szaleć!

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl