
Pyszny, prosty, uzależniający.
ILE? 3 porcje, ok. 20 min
SKŁADNIKI
KURKI
- 1,5 łyżki oliwy
- 375 g kurek
- 3/4 cebuli
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- opcjonalnie: płatki chili
- 1 mały pęczek zielonej pietruszki
SOS - 60 g łuskanych nasion konopii
- 60 g wody
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 kropla syropu z agawy lub klonowego
POSYPKA
- 80 g orzechów włoskich
- 6 łyżek płatków drożdżowych
- 1/4 łyżeczki soli (najlepiej wędzonej)
DO PODANIA
- 210 g makaronu
- świeżo mielony pieprz
INSTRUKCJE
KURKI:
Cebulę i czosnek pokrój drobno i zeszklij na oliwie. Dodaj umyte w zimnej wodzie i osuszone kurki, nieco soli i usmaż je (2-3 minuty na dużej mocy palnika). Następnie dodaj posiekaną zieloną pietruszkę i smaż jeszcze przez kilkanaście sekund. Na koniec dodaj pieprz.
SOS:
Zblenduj wszystkie składniki.
POSYPKA:
Orzechy upraż na patelni, następnie zblenduj je dość drobno, dodaj płatki drożdżowe, sól i wymieszaj.
PODANIE:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie wymieszaj z kurkami, sosem i rozłóż na talerze. Oprósz dodatkowo pieprzem i chili, jeśli z niego korzystasz. Posypkę podaj obok.
TIPS
- By oczyścić kurki, najlepiej wrzucić je do garnka, zalać zimną wodą i delikatnie mieszać rękami. Następnie odczekać chwilę, by piasek opadł na dno i wyłowić. Czynność powtórzyć dwa, trzy razy. Na koniec przepłukać pod bieżącą wodą.
- Nasiona konopii możesz zastąpić tofu lub namoczonymi przez noc nasionami słonecznika. Polecamy jednak zapoznać się z konopią - ma delikatny smak, który bardzo współgra z kurkami.