MAKARON Z KURKAMI 0
MAKARON Z KURKAMI

Pyszny, prosty, uzależniający.


ILE? 3 porcje, ok. 20 min

 

SKŁADNIKI

KURKI

  • 1,5 łyżki oliwy
  • 375 g kurek
  • 3/4 cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie: płatki chili
  • 1 mały pęczek zielonej pietruszki

    SOS
  • 60 g łuskanych nasion konopii
  • 60 g wody
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 kropla syropu z agawy lub klonowego


POSYPKA

  • 80 g orzechów włoskich
  • 6 łyżek płatków drożdżowych
  • 1/4 łyżeczki soli (najlepiej wędzonej)

 

DO PODANIA

  • 210 g makaronu
  • świeżo mielony pieprz

INSTRUKCJE

 

KURKI:
Cebulę i czosnek pokrój drobno i zeszklij na oliwie. Dodaj umyte w zimnej wodzie i osuszone kurki, nieco soli i usmaż je (2-3 minuty na dużej mocy palnika). Następnie dodaj posiekaną zieloną pietruszkę i smaż jeszcze przez kilkanaście sekund. Na koniec dodaj pieprz.

SOS:
Zblenduj wszystkie składniki.

POSYPKA:
Orzechy upraż na patelni, następnie zblenduj je dość drobno, dodaj płatki drożdżowe, sól i wymieszaj.

PODANIE:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie wymieszaj z kurkami, sosem i rozłóż na talerze. Oprósz dodatkowo pieprzem i chili, jeśli z niego korzystasz. Posypkę podaj obok.


TIPS

  • By oczyścić kurki, najlepiej wrzucić je do garnka, zalać zimną wodą i delikatnie mieszać rękami. Następnie odczekać chwilę, by piasek opadł na dno i wyłowić. Czynność powtórzyć dwa, trzy razy. Na koniec przepłukać pod bieżącą wodą.
  • Nasiona konopii możesz zastąpić tofu lub namoczonymi przez noc nasionami słonecznika. Polecamy jednak zapoznać się z konopią - ma delikatny smak, który bardzo współgra z kurkami.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl