POMISOROWA 0
POMISOROWA

Pyszna i łatwa w wykonaniu.


ILE? 2 porcje, 1 godzina max

 

SKŁADNIKI

 

  • 700 g pomidorów (u nas bawole serca)
  • 5 - 10 ząbków czosnku
  • 1/2 cebuli
  • odrobina oliwy
  • 3 listki glonów kombu (można pominąć)
  • 2 łyżki shiro miso
  • szczypta soli (u nas wędzona)
  • trochę płatków chili
  • trochę pieprzu (u nas syczuański, podprażony na patelni i starty w moździerzu)
  • 2 - 3 krople słodzika (tu syrop z agawy)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 solidna łyżka masła orzechowego
  • 2 porcje makaronu ramen
  • zielona cebulka
  • togarashi lub / i czarnuszka

 

INSTRUKCJE

 

Glony namocz w niepełnej szklance wody (dobrze zrobić to na min. 4 godziny przed gotowaniem). Pomidory i cebulę pokrój na mniejsze kawałki i razem z czosnkiem włóż do żaroodpornego naczynia (czy też patelnię grillową, która nadaje się do piekarnika), pokryj niewielką ilością oliwy i upiecz (u nas zajęło to 40 minut w 190C).

Glony wraz z wodą przełóż do garnka, zagotuj nie doprowadzając do wrzenia, zminimalizuj moc palnika i podgotuj je jeszcze przez jakieś 10 minut. Wodę odcedź i zachowaj.

Gdy warzywa się upieką, pomidorom ściągnij skórkę i razem z cebulą i wodą, która z nich wyciekła przełóż do garnka i podziab widelcem. Dziabanie rozdrobni je na mniejsze farfocle, które potem z radością możesz wyławiać z miski przy pomocy pałeczek. Dodaj chili, pieprz i słodzik. Czosnek zgnieć lub zblenduj z solą, masłem orzechowym i sosem sojowym. Jeśli sos (AKA tare) wyszedł zbyt gęsty, dodaj trochę wody z glonów.

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W wodzie z glonami rozpuść dokładnie pastę miso. Możesz trzepaczką, możesz przez sitko. Obowiązuje freestyle, byle skuteczny ;)
Upewnij się, że pomidorowa paćka jest gorąca. Jeśli jest za zimna podgrzej ją tak do max 90C. Następnie dodaj wodę z kombu i miso. Wymieszaj.

Tare wymieszaj z makaronem lub nałóż na dno dwóch misek. TWÓJ WYBÓR. Dodaj makaron, zupę, zieloną cebulkę i przyprawy.
Smacznego!

 

TIPS

 

  • do pieczenia możesz dać też kawałki cukinii, też jest spoko
  • pasta miso to wspaniały zamiennik kostki rosołowej - pamiętaj tylko by dodawać ją pod koniec gotowania i nigdy do wrzątku, bo traci smak
  • ugotowane glony możesz zamarynować i zjeść z ryżem - przepis znajdziesz o tutaj

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl