
Prosty w wykonaniu, może zastąpić roślinny rosół. Bez soi.
ILE? 1 duża porcja lub 2 mniejsze | względnie 30 minut + 8h
SKŁADNIKI
- aquafaba z 1 puszki ciecierzycy
- sok wyciśnięty z dwóch upieczonych bakłażanów
- 4 - 6 ząbków czosnku (upieczonych razem z bakłażanami)
- 2 grzybki shiitake
- 2-3 listki kombu
- trochę soli
- opcjonalnie: 2 łyżki sake
- opcjonalnie: 1 łyżka mirin
- 1-2 łyżeczki oleju sezamowego
- płatki chilli
- 60-80 g japońskiego makaronu (udon, ramen, soba lub somen)
INSTRUKCJE
Shiitake i kombu włóż do dwóch szklaneczek i zalej wystarczającą ilością wody, by się namoczyły. Odstaw na noc.
Następnie przełóż grzybki wraz z wodą, w której się moczyły do garnka, zagotuj i gotuj przez 5 - 10 minut. Powstały w garnku szum zbierz łyżką i wyrzuć.
Następnie do garnka dodaj wodę z kombu z kombu, zagotuj nie doprowadzając do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10 - 15 minut.
Po tym czasie odcedź wywar, glony zachowaj np. do marynowania, a grzybki pokrój w plasterki i wrzuć z powrotem do wywaru.
Dodaj aquafabę, sok z bakłażanów, sake, mirin, pieczony czosnek, sól i doprowadź do wrzenia (zupa powinna być lekko słona, gdyż makaron nie będzie).
Zmniejsz ogień i gotuj tak długo, aż przygotujesz makaron i posiekasz dymkę.
PODANIE:
Do miski / misek nałóż makaron, zalej gorącą zupą, posyp dymką i chili, polej olejem i zjedz :)
TIPS
- to zupa, która powstała z kuchennych resztek po arabskim bowlu z hummusem i baba ghanoush. Polecamy takie rozwiązanie jako krok pierwszy celem pozyskania aquafaby i soku z bakłażanów :)
PS. bez soku z bakłażanów bulion nadal jest pyszny :) - żeby „rozmnożyć” zupę na dwie pełnoprawne porcje zupy, zwiększ liczbę grzybków i glonów
- jako dodatki świetnie sprawdzą się kiełki fasoli mung, czy zblanszowany w zupie szpinak i KOLENDRAZAWSZEDOWSZYSTKIEGOPYSZNA