ZERO WASTE BULJON 0
ZERO WASTE BULJON

Prosty w wykonaniu, może zastąpić roślinny rosół. Bez soi.


ILE? 1 duża porcja lub 2 mniejsze | względnie 30 minut + 8h

 

SKŁADNIKI

  • aquafaba z 1 puszki ciecierzycy
  • sok wyciśnięty z dwóch upieczonych bakłażanów
  • 4 - 6 ząbków czosnku (upieczonych razem z bakłażanami)
  • 2 grzybki shiitake
  • 2-3 listki kombu
  • trochę soli
  • opcjonalnie: 2 łyżki sake
  • opcjonalnie: 1 łyżka mirin
  • 1-2 łyżeczki oleju sezamowego
  • płatki chilli
  • 60-80 g japońskiego makaronu (udon, ramen, soba lub somen)

 

INSTRUKCJE

 

Shiitake i kombu włóż do dwóch szklaneczek i zalej wystarczającą ilością wody, by się namoczyły. Odstaw na noc.
Następnie przełóż grzybki wraz z wodą, w której się moczyły do garnka, zagotuj i gotuj przez 5 - 10 minut. Powstały w garnku szum zbierz łyżką i wyrzuć.
Następnie do garnka dodaj wodę z kombu z kombu, zagotuj nie doprowadzając do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10 - 15 minut.
Po tym czasie odcedź wywar, glony zachowaj np. do marynowania, a grzybki pokrój w plasterki i wrzuć z powrotem do wywaru.
Dodaj aquafabę, sok z bakłażanów, sake, mirin, pieczony czosnek, sól i doprowadź do wrzenia (zupa powinna być lekko słona, gdyż makaron nie będzie).
Zmniejsz ogień i gotuj tak długo, aż przygotujesz makaron i posiekasz dymkę.

PODANIE:
Do miski / misek nałóż makaron, zalej gorącą zupą, posyp dymką i chili, polej olejem i zjedz :)


TIPS

  • to zupa, która powstała z kuchennych resztek po arabskim bowlu z hummusem i baba ghanoush. Polecamy takie rozwiązanie jako krok pierwszy celem pozyskania aquafaby i soku z bakłażanów :)
    PS. bez soku z bakłażanów bulion nadal jest pyszny :)
  • żeby „rozmnożyć” zupę na dwie pełnoprawne porcje zupy, zwiększ liczbę grzybków i glonów
  • jako dodatki świetnie sprawdzą się kiełki fasoli mung, czy zblanszowany w zupie szpinak i KOLENDRAZAWSZEDOWSZYSTKIEGOPYSZNA 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl