
Pyszne, sycące, jesienne. Polecamy mocno.
ILE? 5 placków i miseczka sosu, 20 minut
SKŁADNIKI
PLACKI:
- 2 szklanki kimchi
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- olej do smażenia
SOS:
- 1 pomidor
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
INSTRUKCJE
Zmieszaj w misce składniki na placki. Gotowe. Na patelni rozgrzej olej. Po kolei wykładaj po łyżce masy formując placuszki. Smaż z obu stron aż do momentu porządnego zarumienienia, gwarantującego gotowość placków do spożycia.
Pomidora sparz, obierz ze skórki i wydrąż gniazdo nasienne. Następnie umieść wszystkie składniki na sos w kielichu blendera. Zmiksuj wszystko na gładką masę i przelej do miseczki. Gotowe.
Placki maczaj w sosie lub smaruj sosem. Dopraw dowolnie - np. szczypiorkiem i sezamem. Jedz ze smakiem i trzęś uszami.