
Szybka w wykonaniu, świetna na drugie śniadanie do pracy / szkoły.
ILE? 2 porcje, 20 minut
SKŁADNIKI
- 6 łyżek płatków gryczanych lub owsianych
- 6 garści orzechów lub / i pestek (tutaj nerkowce, laskowe i włoskie)
- szczypta soli
- 2 - 3 solidne łyżki tahini lub innego masła z orzechów lub pestek
- opcjonalnie: kawałki czekolady lub kakao, syrop klonowy
INSTRUKCJE
Na patelni podpiecz płatki. Następnie odłóż je na bok i wsyp orzechy. Przypraż je śmiało. Niech się rumienią skurczybyki.
Następnie przerzuć je do blendera kielichowego i zmiel z grubsza. Możesz też pokroić je na desce. Jak wolisz.
Na patelnię wrzuć z powrotem płatki i orzechy, i ogrzej je porządnie. Dodaj szczyptę soli, słodzik (jeśli go używasz), tahini i wymieszaj dokładnie. GOTOWE 🔥
Podawaj np. z mlekiem lub jogurtem roślinnym i owocami.
TIPS:
- do granieli wspaniale pasują korzenne przyprawy (naszą oprószyłyśmy domową masalą skomponowaną z cynamonu, kardamonu, goździków, płatków róży i soli)
- kawałki czekolady wymieszane w gorącą granielę przyjemnie się topią ☺️
- świetnie sprawdzi się jako „kruszonka” do śliwek lub innych jesiennych owoców