GRANIELA - ekspresowa granola 0
GRANIELA , czyli ekspresowa granola dla leniwców

Szybka w wykonaniu, świetna na drugie śniadanie do pracy / szkoły.



ILE? 2 porcje, 20 minut

 

SKŁADNIKI

  • 6 łyżek płatków gryczanych lub owsianych
  • 6 garści orzechów lub / i pestek (tutaj nerkowce, laskowe i włoskie)
  • szczypta soli
  • 2 - 3 solidne łyżki tahini lub innego masła z orzechów lub pestek
  • opcjonalnie: kawałki czekolady lub kakao, syrop klonowy

INSTRUKCJE


Na patelni podpiecz płatki. Następnie odłóż je na bok i wsyp orzechy. Przypraż je śmiało. Niech się rumienią skurczybyki.
Następnie przerzuć je do blendera kielichowego i zmiel z grubsza. Możesz też pokroić je na desce. Jak wolisz.
Na patelnię wrzuć z powrotem płatki i orzechy, i ogrzej je porządnie. Dodaj szczyptę soli, słodzik (jeśli go używasz), tahini i wymieszaj dokładnie. GOTOWE 🔥

Podawaj np. z mlekiem lub jogurtem roślinnym i owocami.

TIPS:

  • do granieli wspaniale pasują korzenne przyprawy (naszą oprószyłyśmy domową masalą skomponowaną z cynamonu, kardamonu, goździków, płatków róży i soli)
  • kawałki czekolady wymieszane w gorącą granielę przyjemnie się topią ☺️
  • świetnie sprawdzi się jako „kruszonka” do śliwek lub innych jesiennych owoców

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl