KITCHARI 0
KITCHARI

Nie ma w nim glutenu, soi, cebuli ani czosnku, jest za to moc lekkostrawnych składników odżywczych.
Taki detoks 🌝



ILE? 4 porcje, (1 godzina + 12 godzin) 

 

SKŁADNIKI

SKŁADNIKI:

  • 240 g ryżu (u nas pełnoziarnisty basmati)
  • 140 g żółtej fasoli mung (lub zamiennie czerwonej lub żółtej soczewicy)
  • 2-3 łyżeczki nasion kuminu
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 4 ziarenka kardamonu
  • 4-5 łyżeczek gorczycy (białej, czarnej lub miks obu)
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 bardzo płaska łyżeczka soli
  • 2-3 łyżeczki kurkumy
  • 8 łyżek oliwy
  • opcjonalnie: 2 marchewki lub kawałek dyni, czy batata pokrojone w kostkę
  • woda
  • kawałeczek imbiru, przeciśnięty przez praskę

    PRZYKŁADOWE DODATKI:
  • prażone orzeszki ziemne (my używamy surowych, bez soli i rumienimy je na patelni)
  • świeża kolendra lub zielona pietruszka
  • duża garść szpinaku
  • sok z cytryny
  • sos konopny (zblendowane razem: 120 g łuskanych nasion konopii, 120 g wody, 2 łyżeczki octu jabłkowego)
  • pieprz


PRZYGOTOWANIE:
Ryż i fasolę przełóż do dwóch naczyń, zalej wodą i namocz przez ok. 12 godzin.
Następnie je odcedź i wypłucz.
Wszystkie przyprawy (oprócz kurkumy) i sól przełóż do moździerza i utrzyj nieco. Nie na proszek, wystarczy trochę.
W głębokim garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć na nią przyprawy z moździerza i smaż przez ok. minutę, aż staną się aromatyczne.
Następnie dodaj ryż, fasolę, kurkumę, marchewkę lub dynię (jeśli z nich korzystasz), zalej taką ilością wody, by wystawała ponad mieszankę co najmniej na 2cm (w trakcie gotowania możesz dodać więcej wody, jeśli zobaczysz, że fasola i ryż wszystko wypiły).
Zagotuj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 50 minut.
Jeśli korzystasz z imbiru, dodaj go na 5 - 10 minut przed końcem gotowania.

PODANIE:
Kitchari podaj z posiekanymi ziołami, prażonymi orzeszkami, sosem konopnym i świeżo mielonym pieprzem.

 

TIPS:

  • zamiast gotować warzywa w potrawie, możesz je upiec
  • szpinak wymieszaj z gorącym daniem, by nieco się zblanszował
  • możesz użyć przypraw w proszku - my wolimy nasiona, gdyż są bardziej aromatyczne
  • tradycyjne, ajurwedyjskie kitchari to lekkostrawne i pożywne danie (a raczej plan żywieniowy, którego celem jest oczyszczenie organizmu), w wersji wegańskiej przygotowywane zwykle na oleju kokosowym. Jego podstawą jest żółta fasolka mung i ryż (to połączenie tworzy pełnowartościowe białko), aromatyczne przyprawy, niektóre warzywa i zielone liście.

 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl