SANDWICZ Z IMDYKIEM 0
SANDWICZ Z IMDYKIEM

Szybka w wykonaniu, świetna na drugie śniadanie do pracy / szkoły.



ILE? 2 - 3 porcje, 30 minut

 

SKŁADNIKI

 IMDYK:

  • 1 opakowanie kotlecików sojowych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 6 suszonych pomidorów, namoczonych przez noc
  • 1/2 łyżeczki wędzonej ostrej papryki 

POSYPKA:

  • 1 łyżka granulowanej cebuli
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • bardzo duża szczypta soli
  • 2 łyżki płatków drożdżowych

MAJONEZ CHIPOTLE:

  • 4 solidne łyżki roślinnego majonezu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1/4 łyżeczki płatków chipotle chili (lub chili)
  • kilka kropel słodzika

PRZYKŁADOWE DODATKI:

  • chamski, pszenny chleb (najlepiej tostowy, tostowany lub nie)
  • awokado
  • świeży pomidor
  • czerwona cebula
  • szpinak
  • oliwki, kapary, korniszon lub piklowane jalapeño

INSTRUKCJE

IMDYK:
Kotleciki wsyp do garnka, zalej osolonym wrzątkiem, dodaj sos sojowy, przykryj i odczekaj 15 - 20 min aż zmiękną. Następnie odcedź je, poczekaj aż ostygną i porwij je rękami wzdłuż włókien na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć odcedzone i pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, dodaj paprykę wędzoną i przesmaż je chwilkę. Następnie wrzuć kotleciki i podsmaż nieco.
Im bardziej się przyrumienią, tym lepiej.
Następnie odstaw kotleciki, by nieco przestygły i wymieszaj je ze wszystkimi składnikami posypki.
Spróbuj kotlecików. Dodaj więcej soli w razie potrzeby.

KANAPKA:
Kromki pieczywa posmaruj majonezem, dodaj imdyka, warzywa, przykryj kromkami i zjedz ze smakiem :)

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl