Notatki
ŚLEDZIKŁAŻAN najlepiej smakuje na drugi dzień, schłodzony w lodówce. Bakłażan robi się też wtedy bardziej zwarty.
Aby ten posiłek był pełnowartościowy i pełniej oddał rybne wartości odżywcze dodaj:
> białko: podziabaną widelcem ciecierzycę (1/2 puszki)
> kwasy omega 3-6-9: miks posiekanych orzechów laskowych i włoskich (najlepiej namoczonych w wodzie przez 12 godzin) / zimnotłoczony olej lniany*, świeżo mielone siemię lniane* lub łuskane nasiona konopii.
Do orzechów świetnie pasuje tu owoc granatu, możesz śmiało dorzucić :)
Zamiast zastawu naszych przypraw możesz dodać niepełną łyżeczkę dowolnych korzennych (nawet i gotowej mieszanki do piernika, jeśli lubisz cynamon)
* tuż przed podaniem, gdyż produkty lniane szybko się utleniają