Zsiadłe nie-mleko z silken tofu

Zsiadłe nie-mleko z silken tofu

Zsiadłe nie-mleko z silken tofu

Powstało w mojej lodówce z totalnego roztrzepania (żeby nie powiedzieć zapomnienia), a stał się dodatkiem wręcz niezbędnym, zwłaszcza do takich puszystych ziemniaczków z karmelizowaną cebulką, które jem ostatnio dwa razy w tygodniu (przepis o tutaj).

~Karolina

Ilość: 2 porcje

Tagi: tofu

  • Czas przygotowania: 0 mins
  • Czas gotowania: 0 mins
  • Łącznie: 0 mins

Składniki

Instrukcje

Składniki

  • 350 g silken tofu*
  • 4-5 łyżek soku z cytryny

Instrukcje

  1. Opakowanie tofu umyj i otwórz.
  2. Tofu przełóż łyżką do słoika, zalej sokiem z cytryny i odstaw na noc do lodówki. Może w niej stać na pewno dwa-trzy dni.
  3. Tofu "puści wodę". Żeby miało jak najmniej cytrynowy smak, a bardziej kwaśny posmak, dodawaj go do dania bez tej wody właśnie.
  4. Jeśli chcesz zobaczyć wideo z przygotowań, kliknij tutaj.

Tabela wartości odżywczych

Porcja: 1

Serving Per Recipe: 2 porcje

Amount Per Serving
Kalorie 109
% Daily Value*
Tłuszcz 6.2g 9%
Tłuszcze nasycone 0g 0%
Tłuszcze trans 0g
Sól 0mg 0%
Węglowodany 3.85g 1%
Błonnik pokarmowy 0g 0%
Cukry 0g
Białko 7.9g

* Referencyjna wartość spożycia w oparciu o dietę 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie może być wyższe lub niższe, w zależności od Twoich potrzeb:

Notatki

* ja używam od Solida Foods (mój tofu-crush), które od jakiegoś czasu można dostać w Kerfie

Możesz oczywiście jeść od razu, ale kiedy sok z cytryny przegryzie się z tofu, to robi się bardziej kefirowe.

Powrót do blogu

Zostaw komentarz

NaN z -Infinity

Zobacz nasze ebooki i pakiety