Zsiadłe nie-mleko z silken tofu
Powstało w mojej lodówce z totalnego roztrzepania (żeby nie powiedzieć zapomnienia), a stał się dodatkiem wręcz niezbędnym, zwłaszcza do takich puszystych ziemniaczków z karmelizowaną cebulką, które jem ostatnio dwa razy w tygodniu (przepis o tutaj).
~Karolina
Ilość: 2 porcje
Tagi: tofu
- Czas przygotowania: 0 mins
- Czas gotowania: 0 mins
- Łącznie: 0 mins
Składniki
- 350 g silken tofu*
- 4-5 łyżek soku z cytryny
Instrukcje
- Opakowanie tofu umyj i otwórz.
- Tofu przełóż łyżką do słoika, zalej sokiem z cytryny i odstaw na noc do lodówki. Może w niej stać na pewno dwa-trzy dni.
- Tofu "puści wodę". Żeby miało jak najmniej cytrynowy smak, a bardziej kwaśny posmak, dodawaj go do dania bez tej wody właśnie.
- Jeśli chcesz zobaczyć wideo z przygotowań, kliknij tutaj.
Tabela wartości odżywczych
Porcja: 1
Serving Per Recipe: 2 porcje
Amount Per Serving | ||
---|---|---|
Kalorie 109 | ||
% Daily Value* | ||
Tłuszcz 6.2g | 9% | |
Tłuszcze nasycone 0g | 0% | |
Tłuszcze trans 0g | ||
Sól 0mg | 0% | |
Węglowodany 3.85g | 1% | |
Błonnik pokarmowy 0g | 0% | |
Cukry 0g | ||
Białko 7.9g |
* Referencyjna wartość spożycia w oparciu o dietę 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie może być wyższe lub niższe, w zależności od Twoich potrzeb:
Notatki
* ja używam od Solida Foods (mój tofu-crush), które od jakiegoś czasu można dostać w Kerfie
Możesz oczywiście jeść od razu, ale kiedy sok z cytryny przegryzie się z tofu, to robi się bardziej kefirowe.