Chiński naleśnik z zieloną cebulką

Chiński naleśnik z zieloną cebulką

Chiński naleśnik z zieloną cebulką

Ten przepis jakąś chwilę temu obiegł pół internetu, dlatego nie mogłyśmy go nie wypróbować :)

No i musimy przyznać, że jest wspaniały - warstwy chrupiącego ciasta rozwarstwiają się w palcach. Mniam.

Jeśli kochasz gluten, pokochasz go w tej formie.

Ilość: 2 porcje

Tagi: gluten, mąka pszenna, naleśnik

  • Czas przygotowania: 20 mins
  • Czas gotowania: 10 mins
  • Łącznie: 30 mins

Składniki

Instrukcje

Składniki

NA CIASTO:

  • 2 filiżanki mąki pszennej
  • duża szczypta soli
  • 1/2 - 3/4 filiżanki wrzącej wody

NA FARSZ:

  • pęczek zielonej cebulki
  • olej do smażenia

NA SOS (przykładowo):

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka słodzika
  • 2 łyżki wody
  • ½ łyżki octu lub soku z cytryny
  • opcjonalnie - płatki chili
  • opcjonalnie - sezam

PONADTO:

  • olej do smażenia

Instrukcje

CIASTO:

  1. W misce zmieszaj mąkę z solą. Do tego wlej pół szklanki wrzątku i wymieszaj (najlepiej przy pomocy jakiegoś sztućca, żeby nie poparzyć sobie rąk).
  2. Ciasto wyrabiaj na jednorodną masę. Im dłużej, tym lepiej (wiadomo), ale im krócej, tym mniej się napracujesz, więc takie przyzwoite minimum to 5 minut.Dodaj więcej wrzątku w razie potrzeby.
  3. Następnie przykryj ciasto, żeby nie wyschło i daj mu odpocząć tak z 20 minut.

NALEŚNIK:

  1. Cebulkę posiekaj.
  2. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki, podłużny placek.
  3. Wierzchnią część posmaruj olejem i posyp cebulką. Następnie zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku. Powstałą rolkę zwiń w ślimaka i delikatnie rozwałkuj, tak jak na tym wideo.
  4. Na patelni rozgrzej olej (im więcej go wlejesz, tym naleśnik będzie miał bardziej chrupką skórkę) i włóż naleśnik. Patelnię przykryj, żeby ciasto ugotowało się w środku.
  5. Gdy naleśnik zrobi się od spodu złoto - brązowy, obróć go i smaż już bez przykrycia.
  6. Podawaj gorący, z sosem, keczupem, czy co tam masz. My zjadłyśmy go z sosem (przepis wyżej) i silken tofu.

SOS:

  1. Zmieszaj wszystkie składniki.

PODANIE:

  1. podawaj gorący, z sosem, keczupem, czy co tam masz. My zjadłyśmy go z sosem (przepis wyżej) i silken tofu.

Notatki

Koniecznie wypróbuj naszą słodką wersję tego dania! Znajdziesz ją o tutaj.

Sól można rozpuścić we wrzątku.

jeśli ciasto przykleja Ci się do podłoża, oprósz je mąką lub posmaruj odrobiną oleju.

Powrót do blogu

Zostaw komentarz

NaN z -Infinity

Zobacz nasze ebooki i pakiety