Chiński naleśnik z zieloną cebulką
Ten przepis jakąś chwilę temu obiegł pół internetu, dlatego nie mogłyśmy go nie wypróbować :)
No i musimy przyznać, że jest wspaniały - warstwy chrupiącego ciasta rozwarstwiają się w palcach. Mniam.
Jeśli kochasz gluten, pokochasz go w tej formie.
Ilość: 2 porcje
Tagi: gluten, mąka pszenna, naleśnik
- Czas przygotowania: 20 mins
- Czas gotowania: 10 mins
- Łącznie: 30 mins
Składniki
NA CIASTO:
- 2 filiżanki mąki pszennej
- duża szczypta soli
- 1/2 - 3/4 filiżanki wrzącej wody
NA FARSZ:
- pęczek zielonej cebulki
- olej do smażenia
NA SOS (przykładowo):
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka słodzika
- 2 łyżki wody
- ½ łyżki octu lub soku z cytryny
- opcjonalnie - płatki chili
- opcjonalnie - sezam
PONADTO:
- olej do smażenia
Instrukcje
CIASTO:
- W misce zmieszaj mąkę z solą. Do tego wlej pół szklanki wrzątku i wymieszaj (najlepiej przy pomocy jakiegoś sztućca, żeby nie poparzyć sobie rąk).
- Ciasto wyrabiaj na jednorodną masę. Im dłużej, tym lepiej (wiadomo), ale im krócej, tym mniej się napracujesz, więc takie przyzwoite minimum to 5 minut.Dodaj więcej wrzątku w razie potrzeby.
- Następnie przykryj ciasto, żeby nie wyschło i daj mu odpocząć tak z 20 minut.
NALEŚNIK:
- Cebulkę posiekaj.
- Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki, podłużny placek.
- Wierzchnią część posmaruj olejem i posyp cebulką. Następnie zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku. Powstałą rolkę zwiń w ślimaka i delikatnie rozwałkuj, tak jak na tym wideo.
- Na patelni rozgrzej olej (im więcej go wlejesz, tym naleśnik będzie miał bardziej chrupką skórkę) i włóż naleśnik. Patelnię przykryj, żeby ciasto ugotowało się w środku.
- Gdy naleśnik zrobi się od spodu złoto - brązowy, obróć go i smaż już bez przykrycia.
- Podawaj gorący, z sosem, keczupem, czy co tam masz. My zjadłyśmy go z sosem (przepis wyżej) i silken tofu.
SOS:
- Zmieszaj wszystkie składniki.
PODANIE:
- podawaj gorący, z sosem, keczupem, czy co tam masz. My zjadłyśmy go z sosem (przepis wyżej) i silken tofu.
Notatki
Koniecznie wypróbuj naszą słodką wersję tego dania! Znajdziesz ją o tutaj.
Sól można rozpuścić we wrzątku.
jeśli ciasto przykleja Ci się do podłoża, oprósz je mąką lub posmaruj odrobiną oleju.