
Czyli nasza słodka wersja uwielbianych azjatyckich pierożków.
ILE? 8 - 10 pierożków
SKŁADNIKI
CIASTO
- 120 g mąki orkiszowej jasnej
- 1/2 łyżeczki soli
- 60 - 70g gorącej wody
NADZIENIE WARIANT 1
- 150g mrożonych jagód leśnych
- 60 - 80g mielonych migdałów
- 5 - 15 g cukru, np. kokosowego
- 5 - 10g imbiru, przeciśniętego przez praskę
NADZIENIE WARIANT 2
- 60 g suszonych jagód leśnych (np. z sypanej herbatki owocowej)
- 5 - 10 g imbiru, przeciśniętego przez praskę
- 5 - 15 g cukru, np. kokosowego
DO PODANIA
- (1) Olej z zarodków rzepaku
- (2) Olej z prażonego sezamu
- Syrop klonowy
- Pieprz (np. różowy - doskonale komponuje się z owocami)
- Kilka świeżych listków mięty
- Śmietanka kokosowa (biała część mleka kokosowego)
- (2) Prażone orzechy laskowe i ziarno kakaowca
INNE
Wkład do garnka do gotowania na parze AKA parownik
INSTRUKCJE
CIASTO
W misce wymieszaj mąkę i sól. Następnie wlej wodę. Powinna być bardzo gorąca, ale nie wrząca. Wyrób ciasto na gładką masę, przykryj i odstaw, żeby odpoczęło (ok. 15 min).
NADZIENIE 1
Wymieszaj wszystkie składniki. Spóbuj i dodaj więcej cukru / imbiru wg uznania.
NADZIENIE 2
Przepłucz jagody, przesyp do kubka i zalej minimalną ilością wrzątku. Poczekaj, aż zmiękną. Możesz przygotować je dzień wcześniej, chowając na noc do lodówki (wtedy zalej je zimną wodą).
Następnie odcedź je i zmieszaj z pozostałymi składnikami. Spóbuj i dodaj więcej cukru / imbiru wg uznania.
CIASTO C.D.
Ciasto rozwałkuj na bardzo cienki placek (ok. 2mm grubości) i przy pomocy szklanki o śrenicy 7-8cm wytnij z niego koła.
Każde koło posmaruj delikatnie wodą po brzegach. Dzięki temu ciasto dobrze się sklei.
Następnie bierz je pojedynczo do rąk, nakładaj nadzienie i sklejaj. Nie musisz sklejać całych pierożków, gdyż będą gotowały się na parze.
WONTOTOTONY
Pierożki ułóż na pergaminie, na parowniku przed włożeniem parownika do garnka. Następnie umieść parownik w garnku z gotującą się wodą, przykryj pokrywką i gotuj ok. 5 -7 minut.
Na talerzu ułóż dodatki, pierożki, polej ulubionym zimnotłoczonym olejem i syropem klonowym, posyp miętą i zjadaj ze smakiem :)
Nie chce robić Ci się takich małych pierożków? Śmiało zrób większe, z lekko grubszego ciasta.
