
Doskonały sos do każdego pieczonego warzywa i nie tylko!
ILE? Jak na zdjęciu
SKŁADNIKI
- 2 łyżeczki pasty Miso (jasnej)
- 2 łyżeczki Tahini
- 1 łyżeczka syropu klonowego (lub innego, roślinnego słodzika)
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- Około 2-3 łyżki ciepłej wody na rozrobienie*
OPCJONALNIE (ale sprawia, że sos zabiera nas do innego wymiaru)
- Przyprawa garam masala
- Płatki chili
Ilość wody zależy od pożądanej konsystencji i intensywności: sprawdza się równie dobrze jako sos o gęstości majonezu i równie dobrze sprawdza się jako rzadszy dressing.
INSTRUKCJE
Mieszamy wszystko w naczyniu. Gotowe.
Nam przypomina on bardzo fancy sos z równie fancy pubów w UK, jest niczym orzechowy majonez! Wszystkie pieczone warzywa w jego towarzystwie smakują lepiej niż niejedne frytki.
A frytki z nim rownież byłyby doskonałe.
Ilość na zdjęciu starczyła dla 2 osób, do jednej, całej, pieczonej brokuły.
