Paprykasz, aż uszy się trzęsą 0
10.jpg

Past kanapkowych nigdy za wiele, a w szczególności tych o globalnie uwielbianych smakach. Tym razem roślinna wersja paprykarzu, czyli nasz paprykasz.



ILE? dużo

SKŁADNIKI

DO NAMOCZENIA

  • 1/2 szklanki wody
  • 3 listki konbu
  • 1 garstka glonów wakame
  • 6 suszonych pomidorów

DO USMAŻENIA

  • 1 łyżeczka oleju do smażenia
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 mała marchewka, starta na tarce o małych oczkach
  • 1 mała pietruszka, starta j.w.

DO UGOTOWANIA

  • 50 g suchego ryżu
  • DO BLENDOWANIA
  • 1 duży pieczony pomidor
  • 3 pieczone ząbki czosnku
  • ok. 1/4 - 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 opakowanie wędzonego tempehu

PRZYPRAWY

  • 1/2 łyżki ostrej papryki wędzonej
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 - 2 łyżki sypkich glonów nori
  • 1 łyżeczka octu ryżowego lub jabłkowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 2 - 3 łyżki oleju zimno-tłoczonego lnianego
  • 1 mały pęczek zielonej pietruszki, posiekany drobno
  • sól i pieprz do smaku

INSTRUKCJE

Namocz wszystkie składniki w jednej szklance przez min. 3h. Na suchej patelni podsmaż plastry tempehu z dwóch stron. Na oleju zeszklij cebulkę, dodaj marchewkę i pietruszkę, i smaż przez ok. 3 min.

Ze szklanki wyciągnij konbu, dorzuć je na patelnię i zalej wodą ze szklanki. Gotuj przez ok. 5 min pod przykryciem na wolnym ogniu.

Suszone pomidory zblenduj z przecierem, czosnkiem i pomidorem. Gdy masa będzie gładka, dorzuć tempeh i zblenduj go na drobne kawałki. Wakame pokrój bardzo drobno.

Ugotuj ryż.

Zgaś ogień i wyciągnij z patelni konbu.

Dodaj wszystkie przyprawy i ryż. Mieszaj i próbuj w trakcie - idealne proporcje przypraw dla każdego trochę się różnią. Pastę odstaw na 30 min, żeby smaki się przegryzły. Najlepiej smakuje na ciepło, na drugi dzień!

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl